KOPŘIVA




pro on-line nákup: oranzovakopriva.cz

objednávky pro výrobce a restaurace na burdovafarma@seznam.cz


Na naši duši, na psí uši a na kočičí svědomí říkáme, že kopřiva není všelék a že účinky kopřivy působí zejména na ledviny (čištění krve a organizmu), slinivku (regulace krevních cukrů) a slezinu (obnova krve a krvetvorba).

 

Pravda, doplní vám do těla i pěknou řádku minerálů a vitaminůi enzymů a aminokyselin a oligopeptidů a kdovíčeho ještě (vypsány dole). Ty své legendární dusičnany používá kopřiva krom jiného jako svoji vnitřní surovinu k výrobě těch svých obsahových látek. Krátce, naše kopřiva je kromě olejodárné a přadné rostliny rovněž bylinná a kořeninová rostlina a v neposlední řadě i prima listová zelenina. 

 

Proč kopřiva z naší farmy?

  • protože pochází z nejčistějšího regionu střední Evropy,
  • protože o ní víme víc, než ostatní,
  • protože vám ji umíme připravit přímo do kuchyně a přesně na míru vaší potřeby.

 

Jinak se kopřiva upravuje pro špenát (abyste ho nevařili třeba hodinu), jinak pro smoothie, jinak pro pizzu, jinak do salátů, jinak pod maso, jinak pro přípravu čaje, jinak pro uvaření polévky a jinak pro pečení koláče nebo chleba. Nabízíme vám kopřivu zpracovanou do všech kuchyňských i průmyslových aplikací a připravujeme pro vás stále další. Pro výrobu se používá kopřiva sklizená ve správný čas, na správném místě. Připravená na hlad, na chuť, nebo na doplnění dávky vitaminů a minerálů se dá tedy využít od nás prakticky kdykoliv. Vyhledávejte výrobky, v nichž je kopřiva dobrého původu (hrdě tvrdíme, že nejlépe od nás).

 

Co ještě od kopřivy, tak nějak, zlehka očekávat? Zefektivňuje metabolizmus organizmu škodlivých látek, čímž je organizmus odlehčen a usnadní se tedy metabolické procesy vedoucí např. ke stavbě nebo obnově tkání. S tím je spojená celá řada návazných metabolických procesů. Kromě podpory činnosti slinivky a její vnitřní sekrece hormonů regulujících zpracování cukrů v organizmu působí blahodárně na krev. Krev se může nerušeně a poctivě obnovovat a lépe plní svou funkci distribuce živin a dalších potřebných látek do buněk celého těla. A zdravá buňka = zdravé tělo. Zdravé tělo = zdravý duch. 

 

Co se "kopřivové kúry" týká, tak v zásadě se mluví o dvou základních způsobech nebo intenzitách jejího požívání. Buď o desetidenní kúře s dvacetidenní přestávkou, nebo o měsíční kúře se čtvrtletní přestávkou. V obou případech byste v jídle měli spotřebovat okolo 50 gramů čerstvé kopřivy, takže vás dokonce ta desetidenní kúra nevyjde ani nikterak draze, jak zlí jazykové mohou tvrdit. Upozornění pro všechny: Pokud víte, že vám kopřiva nedělá dobře, tak ji nejezte ani nepijte. Opatrně nakládejte s konzumací kopřivy v těhotenství a období kojení. Děti do 3 let věku rovněž nemusejí kopřivu dobře snášet. A jestliže trpíte jakoukoliv metabolickou poruchou, konzultujte konzumaci kopřivy s lékařem. Pokud ji chcete zkusmo, využijte možnosti výběru mnoha výrobků nebo kulinářských dobrot ať už pro domácí přípravu jídla, nebo k přípravě kvalitního restaurační menu. Kopřiva dobrého původu a kvalitně zpracovaná je podmínkou nutnou. Nepřekračujte doporučené dávkování.

 

Kopřiva obsahuje minerály – ve 100g čerstvé kopřivy (21% sušiny)
vápník (Ca) 510 mg
draslík (K) 360 mg
hořčík (Mg) 64 mg
železo (Fe) 2 mg
sodík (Na) 6,2 mg
vitamin A 2 100 IU
vitamin B6 pyridoxin 0,3 mg
vitamin C 410 mg

 

Dále obsahuje
fosfor

 

Ve výšší míře
křemík
mangan
měď
zinek

 

Významný je obsah
chlorofyl
B2 riboflavin
B3 niacin
K
B9 kyselinu listovou
B5 kyselina pantothenovou
karotenoidy

 

Celkově obsahuje
acetylcholin
mastné kyseliny
organické kyseliny (zejména kyselina mravenčí)
terpeny
fenylpropanové sloučeniny
lignany
flavonoidy
třísloviny
kumariny
ceramidy
steroly
lektiny
glukokininy

 

© Born in psiinstitute.org

 




burdova farma