KOPŘIVA




kontakty pro objednávky nebo konzultace zde


KOPŘIVA - z plevele superpotravinou

Každý má o kopřivě maličko odlišné povědomí. Zatímco někdo na ni nedá dopustit jako na léčivku, jiný ji bere jen jako plevel na zahradě. Ať už patříte do kterékoliv skupiny, nic nenaděláte s faktem, že potenciál kopřivy v poslední době výrazně vzrostl. Kopřiva je využívána nejen pro léčebné účely, nýbrž i v potravinách. Svým obsahem látek se bezkonkurenčně zařadila k superpotravinám a nejen to. I skvěle chutná, když s ní pracujete jaksepatří.

Díky nabídce potravin s kopřivou můžete obohatit váš jídelníček. Kopřivu můžete zařadit do těst, na pizzu, do omáček. Může být základem vašeho kimchi. Kopřiva už dávno nepatří jen do čajů a léčivých odvarů. Důkazem toho jsou kopřivové produkty jako cukrkandl, mysli, fermentovaná kopřiva KING-QI, kopřivové studené omáčky apod.

 

Další produkty S KOPŘIVOU

Kopřiva je velmi vděčnou surovinou, protože se dobře snáší s dalšími surovinami a jejich chutí. Hlavně díky tomu může být součástí dalších produktů. U nich zvýší nutriční hodnotu a přinese chuť. 

S naprostou určitostí jsme na některé výrobky s kopřivou zapomněli. Věříme, že výrobky s přídavkem kopřivy pro svou dobrou chuť a jedinečnost osloví i ty spotřebitele, kteří mají tendenci se nad kopřivovým špenátem pošklebovat.

Kopřiva, která dlouho byla brána jen jako léčivka do čajů, má teď své místo v potravinářském průmyslu jisté.

 

6 důvodů, proč vyzkoušet produkty s kopřivou

Netrvalo dlouho a produkty s kopřivou si našly své pravidelné zákazníky. Přesto se najdou takoví, kteří je (omylem či zcela záměrně) úplně minuli. Těm přinášíme hned 6 důvodů, proč je vyzkoušet.

 

1. Mají cenný obsah látek

Ať už kopřivu využijete jako 100% surovinu (kopřivové úsušky, pekařská směs...) nebo jako doplnění daného produktu, nepřijdete o zajímavou chuť a hlavně cenné látky. Kopřiva má významné čistící účinky. Čistí ledviny a podporuje funkci slinivky. Pročišťuje krev a reguluje obsah cukru v krvi. Svým obsahem cenných látek (kopřiva obsahuje vápník, draslík, hořčík, železo, sodík, křemík, mangan, měď, zinek, vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín K, karotenoidy a další prospěšné sloučeniny) posiluje imunitu a přispívá k lepší kondici a kráse.

2. Jsou dostupné

Nejen sušené na čaj. Dnes i v jiných podobách u nás naleznete v kopřivu celoročně.

3. Chutnají

Chuť čerstvé kopřivy je specifická a sama o sobě atraktivní. Přitom v kombinaci s dalšími surovinami jejich chutě nijak zvlášť nepřebíjí. Naopak vytváří chutnou kombinaci.

4. Jsou originální

Produkt z kopřivy nebo s kopřivou je sám o sobě velmi originální. Jeho jedinečnost můžete využít třeba tak, že výrobky s obsahem kopřivy darujete v dárkovém koši nebo je rovnou použijete k pohoštění. Originalitu kopřivy v potravinářství však můžete ve svůj prospěch využít mnohem více. To v případě, že kopřivu využijete ve své výrobě. Chuť a nutriční hodnoty kopřivy můžete promítnout ve svých vlastních výrobcích díky našim big-pack a gastro-pack balením.

5. Jsou průkopnické

Musíte uznat, že využití kopřivy v pekařské, cukrářské, lahůdkářské či mlékárenské výrobě je velmi průkopnické. Už bylo načase, aby stovky let známá surovina konečně dostála své velikosti. Buďte si jisti, že o kopřivě ještě uslyšíte.

6. Kopřiva je ekologickou surovinou

V neposlední řadě kopřiva potěší i zastánce ekologického smýšlení. Jelikož je tuzemsoku surovinou, nemusí se k nám dovážet přes půlku světa. Proto si kopřivu můžete dopřát dosyta a bez výčitek.

 

Dodávám, že naše kopřiva je kromě olejodárné a přadné rostliny rovněž bylinná a kořeninová rostlina a v neposlední řadě i prima listová zelenina. 

Pravda, doplní vám do těla i pěknou řádku minerálů a vitaminů i enzymů a aminokyselin a oligopeptidů a kdovíčeho ještě (vypsány dole). Ty své legendární dusičnany používá kopřiva krom jiného jako svoji vnitřní surovinu k výrobě těch svých obsahových látek. 

Na naši duši, na psí uši a na kočičí svědomí říkáme, že kopřiva není všelék a že účinky kopřivy působí zejména na ledviny (čištění krve a organizmu), slinivku (regulace krevních cukrů) a slezinu (obnova krve a krvetvorba).

Co ještě od kopřivy, očekávat? Zefektivňuje metabolizmus organizmu škodlivých látek, čímž je organizmus odlehčen a usnadní se tedy metabolické procesy vedoucí např. ke stavbě nebo obnově tkání. S tím je spojená celá řada návazných metabolických procesů. Kromě podpory činnosti slinivky a její vnitřní sekrece hormonů regulujících zpracování cukrů v organizmu působí blahodárně na krev. Krev se může nerušeně a poctivě obnovovat a lépe plní svou funkci distribuce živin a dalších potřebných látek do buněk celého těla. A zdravá buňka = zdravé tělo. Zdravé tělo = zdravý duch. 

Co se "kopřivové kúry" týká, tak v zásadě se mluví o dvou základních způsobech nebo intenzitách jejího požívání. Buď o desetidenní kúře s dvacetidenní přestávkou, nebo o měsíční kúře se čtvrtletní přestávkou. V obou případech byste v jídle měli spotřebovat okolo 50 gramů čerstvé kopřivy, takže vás dokonce ta desetidenní kúra nevyjde ani nikterak draze, jak zlí jazykové mohou tvrdit.

Upozornění pro všechny: Pokud víte, že vám kopřiva nedělá dobře, tak ji nejezte ani nepijte.

Opatrně nakládejte s konzumací kopřivy v těhotenství a období kojení. Děti do 3 let věku rovněž nemusejí kopřivu dobře snášet. A jestliže trpíte jakoukoliv metabolickou poruchou, konzultujte konzumaci kopřivy s lékařem. Pokud ji chcete zkusmo, využijte možnosti výběru mnoha výrobků nebo kulinářských dobrot ať už pro domácí přípravu jídla, nebo k přípravě kvalitního restaurační menu. Kopřiva dobrého původu a kvalitně zpracovaná je podmínkou nutnou. Nepřekračujte doporučené dávkování.

 

Kopřiva obsahuje minerály – ve 100g čerstvé kopřivy
vápník (Ca) 510 mg
draslík (K) 360 mg
hořčík (Mg) 64 mg
železo (Fe) 2 mg
sodík (Na) 6,2 mg
vitamin A 2 100 IU
vitamin B6 pyridoxin 0,3 mg
vitamin C 410 mg

 

Dále obsahuje
fosfor
 
křemík
mangan
měď
zinek
 
chlorofyl
B2 riboflavin
B3 niacin
K
B9 kyselinu listovou
B5 kyselina pantothenovou
karotenoidy
 
acetylcholin
mastné kyseliny
organické kyseliny (zejména kyselina mravenčí)
terpeny
fenylpropanové sloučeniny
lignany
flavonoidy
třísloviny
kumariny
ceramidy
steroly
lektiny
glukokininy

 

© Born in psiinstitute.org